kuchnia polska Kraków rynek

Kraków- nie jedynie zabytki, ale także wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

prawdziwa włoska pizza w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wybornych regionalnych składników – turyści w większości wypadków poszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, który można traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kariera/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy szukają oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich mogą o dużo odpowiedniej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.