kuchnia włoska w Krakowie

Włosi wiedzą, jak jeść. Być może wobec tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są rześkie, aromatyczne oraz porządne dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również pyszne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, jednak też są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

kuchnia włoska w Krakowie

Zerknij na parę poniższych czynników, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E i inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.

italian food Krakow

   

Pomidory z puszki
Świeże pomidory są imponujące, ale te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć swobodnie), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.