restauracja Kraków

Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli prawidłowo zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.

Pizzeria w Krakowie

   

Jednak w pierwszej kolejności: trochę o pizzy we Włoszech …
Stereotypowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem znanym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano czy też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest bardzo regionalne, również jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła jednakże jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet prawnie nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest niezbędne prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

W następnej kolejności pora na ulubione akcesoria, choć można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – inaczej upiększyć kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.