Warto spróbować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Restaurants near Main Market Square Skupmy się jednakże jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film